MATEŘÍ KAŠIČKA
Původ mateří kašičky
- larev dělnic během prvních třech dnů života
- larev budoucích matek po celé larvální stádium
- matky po celý život (tato kašička má nejhodnotnější složení)
- trubců v době hojnosti
Za běžných podmínek produkují mateří kašičku mladušky ve stáří |
||||||||
Složení mateří kašičky
Včelí larva během
To vše díky mateří kašičce!
Její složení je pravděpodobně tedy ještě ne zcela známé. |
||||||||||||||||||||
Zpracování mateří kašičky
SkladováníNejlepší je čerstvá - přímo z matečníku. Narozdíl od medu nevydrží příliš dlouho při běžné teplotě. V chladničce při teplotě max. |
||||||
Využití mateří kašičky
Potravinový doplněkČerstvou mateří kašičku lze konzumovat rovnou z matečníků. Větší množství je vhodné uskladnit v injekční stříkačce, ze které ji lze dobře dávkovatMateří kašička chutná kysele. KosmetikaSoučástí omlazujících krémů bývá velmi často právě mateří kašička. Taktéž se používá k regeneraci pokožky po úrazech. |
(Zdroj: https://www.vcelky.cz/materi-kasicka.htm)