MATEŘÍ KAŠIČKA

 

Původ mateří kašičky

fotografie - vcely kolem matky
Včelí suita kolem matky
fotografie - mladuska krmi matku
Mladuška krmí matku
fotografie - larva v matecniku fotografie - larva v matecniku
Mateří kašička v matečnících - buňkách pro budoucí matku
Mateří kašička je produkt hltanové žlázy dělnic, které se živí pylem. Včely ji využívají ke krmení:

 

    - larev dělnic během prvních třech dnů života
    - larev budoucích matek po celé larvální stádium
    - matky po celý život (tato kašička má nejhodnotnější složení)
    - trubců v době hojnosti

Za běžných podmínek produkují mateří kašičku mladušky ve stáří 3-10 dní. Mladším včelám se hltanová žláza teprve vyvíjí, starší ji mají zaprahlou. V případě potřeby (nedostatek mladušek) je její funkce obnovitelná. Zimní generaci včel začíná žláza fungovat až na jaře následujícího roku.

 

Složení mateří kašičky

SLOŽKA podíl
Voda 65-70 %
Cukry ±40 % sušiny
Tuky ±10 % sušiny
Bílkoviny 30-45 % sušiny
Minerální látky
K,Ca,Na,Zn,Fe,Cu,Mn
1 % sušiny
Vitamíny malé množství
Hormony malé množství
Neznámé látky hodně
fotografie - materi kasicka v injekcni strikacce
Čerstvá mateří kašička
Matka v sezóně klade denně takové množství vajíček, kolik sama váží. Přitom žije až 5 let - nejen v říši hmyzu je to nevídané.
Včelí larva během 6 dnů (od vylíhnutí do zavíčkování) zvýší svojí hmotnost 1500×, larva matky dokonce 2200×.

 

To vše díky mateří kašičce!

Její složení je pravděpodobně tedy ještě ne zcela známé.

 

Zpracování mateří kašičky

fotografie - matecnik s larvou
Matečník plný mateří kašičky
fotografie - zavickovane matecniky
Zavíčkované matečníky - na získání kašičky je již příliš pozdě
Mateří kašička se získává z matečníků - buněk, ve kterých se vyvíjí budoucí matka. Ty vytváří včelstvo, které je bezmatečné, má starou matku nebo se bude rojit. Včelař tedy odstraní matku a do matečníkových misek (základ budoucí buňky pro matku) přenese jednodenní larvy. Včelstvo pocítí osiřelost a pochopí, že musí začít vychovávat novou matku - jinak by zahynulo. Přednostně se ujme larev v matečníkových miskách, protože mají větší průměr, stejně jako přirozené rojové matečníky. Najednou zvládne vychovávat i 40 budoucích matek. Včelstvo se tím jistí proti případným ztrátám.

 

fotografie - ampule s materi kasickou
Ampule s lyofilizovanou mateří kašičkou (200 mg)
Matka se líhne ze stejného vajíčka jako dělnice - rozdíl je pouze v potravě. Larva budoucí matky dostává nadbytek mateří kašičky po celé larvální stádium. Nejvíce jí v matečníku je 4. den po narození larvičky. V tu dobu ji včelař odstraní a lžičkou či odsavačkou odebere mateří kašičku. Z jednoho matečníku získá cca 200 mg.

Skladování

Nejlepší je čerstvá - přímo z matečníku. Narozdíl od medu nevydrží příliš dlouho při běžné teplotě. V chladničce při teplotě max. 5° C ji lze v uzavřené nádobě skladovat až půl roku. Dlouhodobé skladování je možné pouze u sušené či zmražené mateří kašičky. Sušení probíhá při teplotě -30 °C (lyofilizace). Také lze mateří kašičku konzervovat v medu (cca 1 %), nejlépe pastovaném (nevyplave na povrch).
 

Využití mateří kašičky


fotografie - materi kasicka na lzicce
Jeden gram mateří kašičky na čajové lžičce

Potravinový doplněk

Čerstvou mateří kašičku lze konzumovat rovnou z matečníků. Větší množství je vhodné uskladnit v injekční stříkačce, ze které ji lze dobře dávkovat (0,1 ml ~ 100 mg). Doporučená denní dávka je 200-500 mg. Vědecky podložené studie neexistují, nicméně pravidelní konzumenti mateří kašičky se cítí svěží, více si pamatují a lépe se učí.
Mateří kašička chutná kysele.

Kosmetika

Součástí omlazujících krémů bývá velmi často právě mateří kašička. Taktéž se používá k regeneraci pokožky po úrazech.

(Zdroj: https://www.vcelky.cz/materi-kasicka.htm)